Uncategorized

Veel fakte mägiveistest

Söömisharjumused

  • Mägilased söövad ka seda, millest teised veised mööda jalutavad. Nad “niidavad” maa puhtaks kiiresti ja tõhusalt.
  • Mägiveised armastavad süüa rohtu, kuid maiustavad meeleldi ka põõsaste ja puulehtedega. Menüüsse sobivad nii tammelehed, seedri istikud kui ka männi- ja kuuseokkad.

 

Vasikad

  • Vasikad on teiste veiste järglastega võrrelde suhteliselt väikesed. Nad kaaluvad 24-40 kilo.
  • Mägiveised on väga viljakad. Nad saavad sünnitusega suurepäraselt ise hakkama, ei vaja lisaabi.
  • Mägiveised on ka 19-aastastena veel tublid sünnitajad.
  • Tiinus kestab mägiveistel 9 kuud. Nii saavad nad igal aastal ilmale tuua ühe vasika.

 

Sarved

  • Tavaliselt kasvavad mägiveise sarved väljapoole, sarveotsad suunatud taeva poole. Pulli sarved on  kõverad ettepoole ja kõverdunud tema näo kõrgusel.
  • Vasikad sünnivad koos sarvenupsudega. Ühe-aastasel mullikal on sarved juba 12-18 cm-pikkused. Sarvede järgi on hea määrata vasika vanust.
  • Vanemal lehmal võib sarve laius olla 0,9-1,2m.

Kehakaal

  • Täiskasvanud lehma kaal jääb vahemikku 400 – 550 kilo.
  • Pullid võivad kaaluda umbes 680 kuni 910 kilo.
  • Kaal sõltub suuresti looma söötmis- ja karjatamistingimustest.

 

Tõu eripära

  • Välimus võib olla hirmutav, kuid tegelikult on mägiveised tasakaalukad loomad. Nad on intelligentsed, kuulekad ja koostööaltid. Neid lihtne harjutada päitseid kandma.
  • Mägiveis on terve loom. Pikad ripsmed kaitsevad silmi lendavate putukate eest. Seetõttu punasilmsust ja silma vähki esineb neil harva.
  • Mägiveised on üpriski immuunsed kõigele, ka teiste veiste haigused mõjutavad neid vähe.

 

Toodang

  • Mägiveise piim on kõrge rasva sisaldusega, umbes 10%. Seepärast saab mägilase piimast teha maitsvat ja rammusat võid ja juustu.
  • Samas mägiveise lehma piimakogus on märksa väiksem kui tavalisel piimalehmal. Siiski jagub piima nii vasikale kui omanikule.
  • Erinevalt teistest veisetõugudest on mägiveise kasv aeglane. Seetõttu on ka ta liha hea tekstuuriga, õrn ja mahlane.
  • Šoti Põllumajanduse College uuring näitas, et Highland veiseliha on võrreldes teiste veisetõugude lihaga oluliselt (umbes 40%) madalama rasva- ja kolesteroolisisaldusega. Samas sisaldab mägiveise liha rohkem valku ja rauda.

 

Need  faktid on teinud mägiveised populaarseks üle kogu maailma.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga